Jedz z przyjemnością. jedzenie powinno przyciągać
wzrok, tak samo jak jego zapach. Nasze pożywienie jest tym lepsze, im bardziej
zróżnicowane. Poprzez właściwe dobieranie produktów, dostarczymy organizmowi
składniki konieczne do zachowania pełni zdrowia.
Zarówno to, co spożywamy,
jak również sposób, w jaki zjadamy posiłek, ma decydujące znaczenie dla naszego
zdrowia. Niekoniecznie wszystko to, co lubimy, nam służy.
Trzeba tak jeść, aby
każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji
odżywczych.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Właściwe śniadanie powinno zawierać więcej kalorii niż pozostałe posiłki. Wybieraj produkty bogate w białka i cukry złożone. Pamiętaj również o świeżych owocach. Zjadaj skromny obiad i jeszcze mniejszą kolację. Taki sposób odżywiania zapewni ci wystarczającą ilość energii na cały dzień i dobry odpoczynek w nocy.
Spożywaj z umiarem
różnorodne produkty w najprostszej formie,a będziesz zdrowy i pełen energii.
Białko. To nieprawda, iż jedynym
źródłem białka jest mięso. Groch i fasola są również bogatym źródłem białka,
szczególnie w połączeniu z mąką z pełnego przemiału, brązowym ryżem, owsianką,
pszenicą i kukurydzą. Orzechy są także bogate w białko, ale powinny być
stosowane w małych ilościach ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nawet
warzywa, takie jak brokuły czy ziemniaki, zawierają białko, poza tym posiadają
witaminy i sole mineralne. Istnieje szereg mitów na temat zapotrzebowania
organizmu na białko, w wyniku czego spożycie białka znacznie przewyższa
faktyczne potrzeby, co w konsekwencji obciąża nerki i powoduje choroby.
Węglowodany są ważnym źródłem
energii. Ogranicz
spożywanie cukrów prostych (cukier biały) znajdujących się w deserach,
cukierkach, napojach gazowanych i słodzonych płatkach śniadaniowych.
Węglowodany złożone są znacznie zdrowsze. Dobrym ich źródłem są ziemniaki,
brązowy ryż, chleb razowy i razowe płatki śniadaniowe.
Tłuszcze. Smalec, masło, margaryna,
smażone potrawy, śmietana, majonez, ryby, czerwone mięso, drób oraz ser
zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Tłuszcze roślinne, znajdujące się w
awokado, oliwkach, nasionach i orzechach są zdrowe, jeżli stosuje się je z
umiarem. Gdy spożywasz nabiał, wybieraj ten bez tłuszczu.
Błonnik
jest jak
szczotka, która oczyszcza system trawienny i zapewnia mu prawidłowe
funkcjonowanie. Żywność bogata w błonnik to: świeże owoce, warzywa, orzechy i
produkty z pełnego ziarna. Mięso, produkty mleczne i pokarmy przetworzone nie
zawierają błonnika i powodują zaklejanie przewodu pokarmowego, co prowadzi do
wielu chorób. Badania dowodzą, że dieta bogata w błonnik obniża ryzyko
zachorowania na różne rodzaje nowotworów.
Sól stanowi dodatek do wielu
potraw mięsnych, produktów kiszonych i konserwowych, żywności puszkowanej, potraw
pieczonych zawierających proszek do pieczenia, a nawet płatków śniadaniowych.
Nadmiar soli powoduje nadciśnienie i choroby serca. Dobrze jest ograniczyć jej
ilość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz